Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че унищожителните горски пожари, които бушуват в страната от повече от седмица, са най-голямата екологична катастрофа в Гърция от десетилетия, предаде Асошиейтед прес.

Пожарите се разразиха на фона на най-големите жеги от 30 години насам. Властите не успяха да се справят сами и се наложи да поискат помощ от чужбина. Стотици пожарникари, както и самолети, хеликоптери и пожарни коли пристигнаха от 24 страни от Европа и Близкия изток, за да помагат в усилията за гасене на пламъците.

Каква е актуалната ситуация с пожарите в Гърция

"Успяхме да спасим животи, но загубихме гори и имущество", каза на пресконференция в Атина Мицотакис. Това е първият брифинг, който премиерът дава от началото на унищожителните горски пожари.

Мицотакис посочи, че властите се борят всеки ден с около 100 активни огнища. Ситуацията вече се подобрява, като повечето горски пожари са овладени. Премиерът обаче предупреди, че опасността от нови пожари все още съществува.

"В средата на август сме и е ясно, че ще имаме още трудни дни занапред, докато не премине основният сезон, за който са характерни горските пожари", каза Мицотакис.

"Климатичната криза е тук. Предпочитам да използвам определението "климатична криза" вместо климатични промени", посочи гръцкият министър-председател, като добави, че е готов да прави "дръзки промени", необходими за борбата с климатичната криза.

Мицотакис
БТА

Няколко души бяха арестувани през изминалите дни по подозрение в предизвикване на палежите.
Правителството обяви, че опазването на живота на хората е приоритетен въпрос, като бяха издадени десетки нареждания за евакуацията на села, застрашени от пожарите, посочва АП.

Пожарите на остров Евбея продължават, ситуацията в континентална Гърция се подобрява

Един доброволец загина при борбата с пламъците, след като бе ударен по главата от паднал електрически стълб край Атина. Четирима доброволци, пострадали при гасенето на пожарите, бяха хоспитализирани, като двама от тях са в интензивни отделения в критично състояние.
БТА