/ БГНЕС
Укрепването на конструкцията на Нотр Дам и осигуряването на безопасността й за следващи строителни работи достигната 85 милиона евро, съобщава ТАСС, цитирайки ръководителя на възстановителните работи генерал о.з. Жан-Луи Жоржелен.

"На етапа на укрепване и осигуряване на сигурността на катедралата вече са използвани 85 милиона евро", каза той и добави, че "това е значителна сума".

Без рождествена литургия в „Нотр дам“ за първи път от времето на Наполеон

Сумата на всички обещани дарения за възстановяването на катедралата до момента е около 922 милиона евро. "600 милиона от тези пари са от източници във Франция, а 70 милиона евро са обещани от чужбина".

Според Жоржелен реалната сума на събраните до момента дарения е между 400 и 500 милиона евро. „Не се съмнявам, че ще успеем да съберем още повече дарения“, каза той.

Министър, генерал и архитект се скараха заради катедралата „Нотр Дам”

В същото време ръководителят на възстановителните дейности подчерта, че все още е рано да се твърди, че катедралата е спасена от срутване. "На този етап не можем да кажем, че Нотр Дам е спасен, тъй като предстои един много важен етап - демонтирането на инсталираните около фасадата на сградата строителни скелета", каза Жоржелен.

През ноември 2019 г. френският министър на културата Франк Ристер обяви, че вероятно възстановителните работи по катедралата, която пострада при пожар през април, ще стартират най-рано към края на 2020 г. Според министъра демонтирането на строителните скелета, с които е укрепена фасадата, трябва да приключи през пролетта на 2020 г.

Пожар унищожи Японски дворец от списъка на ЮНЕСКО (ВИДЕО)

Тепърва предстои конкурс за проекти за възстановяването на сградата, като министърът не уточни дали става въпрос за реконструкция и възвръщане на първоначалния вид на сградата, или за изцяло нова визия на катедралата.

Пожарът в катедралата Нотр Дам избухна на 15 април миналата година, но огънят бе напълно потушен едва на следващата сутрин. Причините за инцидента все още се разследват.
БГНЕС