Нотр Дам
Нотр Дам / БГНЕС
За първи път от повече от 200 години вярващите няма да присъстват на рождествена литургия в катедралата "Нотр дам" в Париж, която все още се възстановява от опустошителен пожар, отбелязва агенция Ройтерс.

Няма да има литургия в "Нотр дам" в полунощ. Последният път, когато това се е случило, е било по времето на Революцията. От 1803 г. в "Нотр дам" винаги се е отслужвала коледна литургия, заяви пред Ройтерс говорител на парижката епископия.

На 15 април т.г. пожар срути покрива и кулата стрела на "Нотр дам", но другите камбанарии и външните стени бяха спасени, заедно с редица религиозни реликви и безценни произведения на изкуството.

Министър, генерал и архитект се скараха заради катедралата „Нотр Дам”

"Болезнено е, защото бихме искали да празнуваме Коледа в "Нотр дам", но в същото време има и надежда: продължаваме с възстановяването, например този огромен кран, който ще помогне за премахването на ужасното скеле", заяви монсеньор Патрик Шуве от администрацията на катедралата.

Той има предвид метално скеле, издигнато преди пожара с цел реставрация. Кранът ще трябва да демонтира една по една 10 000 тръби, или общо 250 тона метал, споени и заварени от огъня.

Пожарът в "Нотр дам" предизвика мощна вълна от съпричастие във Франция и по целия свят - досега са потвърдени дарения и обещания за дарения в размер на 922 милиона евро, добавя АФП. Президентът Еманюел Макрон се надява храмът да бъде възстановен за пет години.
БТА