/ БГНЕС
Западните партньори съдействат за укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна в навечерието на зимата. Новите системи за противовъздушна отбрана NASAMS, които означават National Advanced Surface-to-Air Missile System (Национална усъвършенствана ракетна система "земя-въздух"), са разположени на бойни позиции, както обяви украинският президент Володимир Зеленски, предаде АФП.

NASAMS е система със среден обсег на действие, произведена от американската компания Raytheon и норвежката корпорация Kongsberg.

Руски оптичен кабел по дъното на Балтийско море е бил повреден

Президентът информира за въвеждането на новите системи на въоръжение след провеждането на ежедневен брифинг, на който бяха засегнати теми като доставките на боеприпаси и оборудване и ситуацията на фронтовата линия.

Зеленски получи и разузнавателна информация относно ситуацията на временно окупираната от руските сили украинска територия, в Черноморския регион и в страните от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), която включва Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. 
БГНЕС