/ БТА
Украйна е осъществила износ на над сто милиона тона стоки през отворените в Европа "коридори на солидарността", обяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен в Киев, цитирана от Укринформ.

"Досега те (коридорите на солидарността) са позволили на Украйна да изнесе над сто милиона тона стоки. Повече от половината от тези стоки са хранителни земеделски продукти. Така че Украйна изхранва света в тези времена на продолствен недостиг", заяви Фон дер Лайен.

По нейните думи "коридорите на солидарността" вече са донесли на Украйна приходи от 42 милиарда евро за последните 16 месеца. Председателката на Европейската комисия подчерта важността от отварянето на тези коридори, защото през тях минават 65 процента от земеделския износ на Украйна.

"Ето защо ние влагаме средства в тях, укрепваме ги и ги обезопасяваме. Става въпрос за железопътни линии, пътища и гранични пунктове. Миналата година обещахме инвестиции от един милиард евро.

И е хубаво, че тази сума вече е надхвърлена. Всяко усилие и всяко евро са добра инвестиция, която дава предимство на украинската икономика на нашия единен пазар", допълни Фон дер Лайен.

През май миналата година Европейският съюз отвори "коридорите на солидарността" по границата на Украйна, за да може Киев да продължи зърнения си износ на световния пазар независимо от руската блокада на украинските пристанища на Черно море.

През юли тази година Русия се оттегли от зърнената сделка, подписана с посредничеството на ООН и Турция, като направи "коридорите на солидарността" и вътрешноконтиненталните водни пътища единствените маршрути, по които Украйна може да осъществява износ и внос, посочва Укринформ.
Иво Тасев/БТА