/ БГНЕС, архив
Предложението на руската компания „Газпром“ за продължаване на действащия или сключване на нов договор за транзит на газ пред Украйна е неприемливо за Киев. Това заяви министърът на енергетиката и околната среда на Украйна Алексей Оржел, цитиран от ТАСС.

„Предложението, което получихме (от "Газпром"), е неприемлови за Украйна, защото то предвижда да се откажем от арбитражите и да подпишем договор само за една година“, заяви министърът в ефира на местна телевизия.

Има риск от прекъсване на транзита на газ през Украйна

Той обаче добави, че „може да се постигне разбирателство“. Оржел даде да се разбере, че в случай на подписване на дъглосрочен договор за транзит на газ в необходимите обеми, Киев е готов на компромиси.

Оржел не изключи Русия да се опита да продължи транзита на газ от 1 януари 2020 година и без договор. „Ще смятаме това за контрабанда. И тогава ще има нови юридически процеси“, предупреди той.

Газопроводът „Силата на Сибир” ще бъде пуснат през декември

Преди това „Газпром“ изпрати на украинската компания „Нафтогаз“ официално предложение за продължаване на съществуващия или за сключване на нов договор за транзит на газ през Украйна за период от една година, като се вземе предвид прогнозираното търсене на европейските клиенти за 2020 г. В предложението на руската държавна компания се посочва, че необходимите условия са отказът на двете страни по всички взаимни искове в международен арбитраж и прекратяване на всички съдебни производства.
Агенция "Фокус"