/ БГНЕС, архив
Говорителят на китайското Министерство на външните работи Гън Шуан потвърди, че тържествената церемония по пускането на газопровода „Силата на Сибир”ще се състои през декември, съобщава РИА Новости.

„Газпром“ ще строи край Балтийско море завод за 20 млрд. долара


Очаква се това да стане посредством телемост между Владимир Путин и Си Дзинпин, с което ще бъде поставено началото на доставка на газ за Китай по източния маршрут.

„Силата на Сибир” е стратегически проект за сътрудничество в областта на енергетиката, съгласуван лично между държавните глави на Русия и Китай. Отчита се, че има изключително важно значение за задълбочаване на всестранното сътрудничество.

През май 2014 г. „Газпром” и китайската компания CNPC подписаха договор за доставка на руски газ за Китай по източния маршрут. Договорът е за срок от 30 години и предвижда ежегодна доставка на 38 милиарда кубически метра руски газ за Китай по тръбопровода „Силата на Сибир”. В края на октомври „Газпром” завърши с изпълнението на проекта и линейната част на тръбопровода е подготвена за експлоатация.
БГНЕС