/ iStock/Getty Images
Украйна настоява Израел да ѝ продаде своята система за ПВО "Железен купол" и да ѝ предостави противотанкови ракети, за да ѝ помогне да защити цивилното население от руските атаки, съобщи Асошиейтед прес. Това искане е било огласено от посланика на Украйна в Израел.

Посланик Евген Корнийчук не обвини Израел, че блокира продажбата на системата за противоракетна отбрана, но поиска израелското правителство да подкрепи вербалната си подкрепа за Украйна с военна помощ. На пресконференция в Тел Авив той заяви, че Украйна иска да закупи системата "Железен купол", като посочи, че Съединените щати нямало да се противопоставят на такава продажба.

САЩ подкрепят финансово израелската система "Железен купол" от около десетилетие, предоставяйки около 1,6 млрд. долара за нейното производство и поддръжка, сочат данни на Службата за изследване на Конгреса. "Железен купол" е система, която е предназначена да прихваща и унищожава ракети с малък обсег, изстреляни към Израел.

Корнийчук също така заяви, че миналата седмица Израел е отхвърлил искането на САЩ Германия да достави на Украйна лицензирани от Израел противотанкови ракети "Спайк".

Израел ограничи подкрепата си за Украйна до хуманитарна помощ и беше единствената страна, която в началото на годината управляваше полева болница на територията на страната. Израел се опасява, че оказването на военна помощ на Украйна може да раздразни Русия, която има военно присъствие в съседна Сирия. Израел, който често нанася удари по вражески цели в Сирия, разчита на Русия за координиране на сигурността.

Израелското министерство на отбраната не направи коментар във връзка с казаното от украинския посланик.
БТА