Преди да стане домакин на погребалната служба, Уестминстърското абатство е било "свидетел" на други значими моменти в живота на кралица Елизабет Втора, починала на 8 септември на 96-годишна възраст след седем десетилетия на британския престол. Агенция Франс прес припомня кои са те:     

1934 г.: Принцеса Елизабет като шаферка
      
На 8-годишна възраст принцеса Елизабет е шаферка на сватбата на чичо си принц Джордж с принцеса Марина от Гърция и Дания. Това е първата кралска сватба, която се излъчва по радиото.

1937 г.: Коронацията на баща й

Крал Джордж Шести е коронясан на 12 май, пет месеца след абдикацията на брат си, крал Едуард Осми. "Накрая службата стана доста скучна, имаше само молитви", сподели тогава 11-годишната принцеса.

1947 г. : Елизабет казва "да" на Филип

Сватбата им на 20 ноември озарява следвоенния период. Отказвайки се от титлите си на Гърция и Дания, Филип става херцог на Единбург.
Три от сестрите на Филип, омъжени за германски принцове, не могат да присъстват.

Елизабет се нуждае от купони за дажби, за да купи сатена за роклята си, дело на дизайнера Норман Хартнел.

1953 г.: Коронацията на кралица Елизабет Втора

Коронацията й на 2 юни е първата, която е предавана по телевизията, и е проследена от 27 милиона британци от общо 36 милиона жители на страната.
Церемонията продължава близо три часа в присъствието на 8251 гости. Официално представени са 129 нации и територии.

През 2018 г. кралица Елизабет Втора описва пътуването в каляската като "ужасно" заради дискомфорта, който изпитва.

1960 г.: Сватбата на принцеса Маргарет 

Сестрата на Нейно Величество, принцеса Маргарет, се омъжва за фотографа Антъни Армстронг-Джоунс на 6 май 1960 г. Двамата се развеждат през 1978 г.

1973 г.: Сватбата на принцеса Ана 

Принцеса Ана е първото от четирите деца на кралица Елизабет Втора, което сключва брак - на 14 ноември 1973 г. тя се омъжва за лейтенант Марк Филипс. Двамата се развеждат през 1992 г.

1986 г. : Сватбата на принц Андрю и Фърги
    
След сватбата на принц Чарлз и Даяна в катедралата "Сейнт Пол" през 1981 г., вторият син на Елизабет се жени за Сара Фъргюсън на 23 юли 1986 г.
       
Андрю и Фърги, както наричат булката, които имат две дъщери (принцесите Биатрис и Юджини), се развеждат през 1996 г., но остават близки.

1997 г.: Погребението на Даяна

Кралицата е критикувана заради привидната дистанция, която демонстрира след смъртта на Даяна в автомобилна катастрофа в Париж.

Близо един милион души се събират за погребението й на 6 септември, а около 2,5 милиарда го гледат по телевизията.

Когато процесията минава пред Бъкингамския дворец, кралицата свежда глава. В надгробното си слово братът на Даяна Чарлз Спенсър упреква кралското семейство.

2002 г.: Погребението на кралицата майка
      
Погребението на Елизабет, кралицата майка, на 9 април 2002 г. бележи края на една епоха. На 101-годишна възраст тя е последната императрица на Индия.
Над 200 000 души отдават последна почит към кралицата майка. 
      
Два месеца след смъртта на Маргарет, нейната кончина предизвиква вълна от съболезнования и съчувствие към кралицата след години на недоверие след смъртта на Даяна.

2011 г.: Сватбата на Уилям и Кейт

На 29 април най-голямата кралска сватба от поколение насам ще бъде наблюдавана от два милиарда зрители по целия свят и ще вдъхне нов живот на британската монархия след години на криза.

Кралицата разрешава на принц Уилям да промени първоначалния списък с гости, за да включи повече техни приятели и по-малко високопоставени лица.
       
Март 2022 г.: Отдаване на почит към принц Филип

На 29 март кралица Елизабет Втора се появи за последен път в Уестминстърското абатство за възпоменателна церемония в чест на съпруга й принц Филип, който почина през април 2021 г. на 99-годишна възраст. При пристигането си, подкрепяна от сина си Андрю и подпирайки се на бастун, Нейно Величество изглеждаше крехка.       

19 септември 2022 г.: В Уестминстърското абатство се състоя траурна церемония, с която хиляди високопоставени лидери и политици от цял свят изпратиха кралица Елизабет Втора в последния й път.
БТА