Убийцата на Славка Найденова и сина й действала в състояние на афект
Убийцата на Славка Найденова и сина й действала в състояние на афект / снимкa: БГНЕС

46-годишната руска гражданка Наталия Лешченко, по съпруг Уилсън, бе арестувана в САЩ за убийството на сестрата на Илия Павлов - Славка Найденова, и 8-годишния й син, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според източници, близки до следствието, тя не отрича вината си, но твърди, че извършила престъплението в състояние на афект. В разследването се включиха специалисти от Русия и България, отбелязва кореспондентът на ИТАР-ТАСС във Вашингтон. 

Според разпространеното от местната полиция комюнике Лешченко-Уилсън е била задържана вечерта на 2 февруари в дома си в окръг Арлингтън, щата Вирджиния.

Ден по-рано 41-годишната българка Славка Найденова и 8-годишният й син Пол Уилсън бяха открити мъртви в дома им, припомня ИТАР-ТАСС и добавя, че става дума за бившата съпруга и сина на американския съпруг на рускинята - Лестър Уилсън, който се занимава с търговия с недвижими имоти. Жертвите са открити с прерязани гърла.

В комюникето на полицията се казва, че първоначално следствието било затруднено от "езиковата бариера". Полицейското разследване било подпомогнато от специалисти от ФБР и имиграционната служба на САЩ. Установено е, че Лешченко-Уилсън не е имала американско гражданство. Не се уточнява какъв е юридическият й статут в САЩ.

Представители от руското посолство в САЩ потвърдиха пред кореспондент на ИТАР-ТАСС, че органите в Русия оказват съдействие на американските си колеги за разследването. Установено е, че Лешченко-Уилсън е родена в Ставропол и до заминаването си за САЩ е живяла в Новоросийск. С нея в САЩ е дъщеря й, родена през 1985 г., пише БТА.

Руски официални представители все още не са се срещали със задържаната. Няма информация тя да е искала такава среща.

Посолството на България във Вашингтон съобщи, че убитата жена е сестра на видния бизнесмен Илия Павлов, който бе застрелян през 2003 г. в София, след като даде показания по делото за убийството през 1996 г. на бившия премиер Андрей Луканов. Този факт, както и начинът, по който е извършено убийството в Арлингтън, наведоха властите на мисълта за възможния му поръчков характер, посочва ИТАР-ТАСС. Все още не се съобщава официално какви може да са мотивите за престъплението.