/ iStock/Getty Images
Турция и Либия подписаха меморандум за сътрудничество за укрепване на отношенията в областта на инвестициите, предприемачеството и технологиите, съобщава Анадолската агенция.

Среща Ердоган-Сарадж в Истанбул

Церемонията по подписването се състоя в хотел в Истанбул. Турската страна беше представена от министъра на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк, а либийската страна от президента на Централната банка на Либия Омар ал Кабир.

В своите изказвания по време на церемонията Варанк подчерта, че Турция и Либия са изправени пред много заплахи в икономически, политически и военен план и че двете страни се борят заедно срещу тях.

Той подчерта необходимостта от засилване на сътрудничеството в различни области, за да се напредне в тази обща борба, особено след напредъка във военната и политическата сфера.

Турският министър увери, че е време да се съсредоточи върху икономическото и технологичното сътрудничество, както и в областта на предприемачеството и човешките ресурси, чрез конкретни проекти.

Турция и Либия с меморандум за търговско и икономическо сътрудничество

„Ще постигнем съвместни проекти в инвестициите, предприемачеството и технологиите“, каза Варанк. Той добави, че през следващите дни ще бъдат осъществени други инициативи за двустранно сътрудничество с Либия чрез създаване на инвестиционни фондове в подкрепа на начинанието.

От своя страна президентът на Централната банка на Либия увери, че следи отблизо турската банкова система, която е сравнима с банковите системи на развитите страни.
Ал-Кабир подчерта, че Либийската централна банка се нуждае от подкрепа и изграждане на капацитет в технически и човешки контекст.


Той приветства инициативата за създаване на младежки технологични центрове в Либия, като заяви, че страната му се нуждае и от центрове за финансово обучение.
БГНЕС