/ БГНЕС
Президентът Реджеп Тайип Ердоган проведе преговори при затворени врата с ръководителя на признатото от ООН либийско правителство, преди срещата в Мароко между делегати на поразената от войната конкурентна администрация на страната.

Атина плаши Анкара с още санкции от ЕС

Срещата на Ердоган с ръководителя на базираното в Триполи Правителство на националното споразумение (ПНС) Файес Сарадж се проведе в Истанбул, заяви турското президентство, без да дава подробности.

Снимка от срещата, публикувана на уебсайта на президентството, показва, че Ердоган и Сарадж стоят рамо до рамо, позирайки пред камерата с непроницаеми изражения. Не бе направено изявление пред медиите.

След свалянето и убийството на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи през 2011 г. в подкрепеното от НАТО въстание, Либия е разкъсвана от насилие, като нейните съперничещи администрации се борят за контрол, а международни сили подкрепят военно всяка.

Eрдоган: Турция има мощта да отхвърли неморални карти

Турция подкрепя ПНС срещу генерал Халифа Хафтар, който е подкрепян от Египет, Обединените арабски емирства и Русия. Миналата година Анкара подписа споразумения за сигурност и морски отношения с ПНС и изпрати безпилотни летателни апарати, които промениха ситуацията във все по-сложната война и помогнаха на правителството на Сарадж да победи срещу силите на Хафтар.

Миналия месец двете враждуващи страни обявиха поотделно, че ще прекратят всякакви военни действия и ще проведат национални избори, приветствани от световните сили, след поредица от безплодни инициативи през последните години за спиране на конфликта.

"Делегати от съперничещите администрации ще се срещнат за преговори в Мароко днес", каза дипломатически източник. Дискусиите ще се проведат в крайбрежен курорт на юг от столицата на Мароко, Рабат, и ще бъдат посетени от петима делегати от всяка страна, каза марокански дипломатически източник.
БГНЕС