/ БГНЕС
Турция вече не е държава, чието търпение да бъде изпитвано, а решимостта, възможностите и смелостта й да бъдат подлагани на тест, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

Ердоган говори на събитие за отбелязването на битката при Манцикерт от 1071 г. между Византийската империя и селджукските турци, завършила с тежко поражение за Византия.

Газовото находище, открито от Турция в Черно море, е на стойност 80 млрд. долара

"Това, че хора, които не могат да са достойни и за византийското наследство, днес, взимайки зад гърба си европейците, се стремят към несправедливост, беззаконие и пиратство, е знак, че не са успели да научат нищо от историята", каза президентът на Турция.

"Приканяме събеседниците си да влязат в релси и да се въздържат от грешки, които ще открият път към собственото им унищожение", каза още той.

Ердоган подчерта, че когато Турция казва, че ще направи нещо, то тя ще го направи и ще плати нужната цена.

Турция е открила голямо находище на природен газ в Черно море (СНИМКИ)

"Ако има някой, който иска да се изправи срещу нас, нека да заповяда, ако ли не, ние ще се погрижим за собствените си неща", каза той.

"Така, както ние нямаме аспирации към ничия чужда земя, суверенитет и интереси, така и никога няма да отстъпим от това, което е наше", посочи Ердоган и подчерта: "Турция ще вземе онова, което е нейно право, в Средиземно, Егейско и Черно море".
БТА