/ ThinkStock/Getty Images
Турция е категорично против разделението на Либия, било то на географски или политически принцип, заяви говорителят на президента на Турция.

Вашингтон: Либийският конфликт е преди всичко проблем на Европа

"Ние сме абсолютно против разпадането на Либия и разделението й, било то политическо или географска",
каза Ибрахим Калин по време на интервю пред базираната в Лондон CNN International.

"Това ще бъде пагубен сценарий. Виждали сме подобни случаи в Ирак, в Сирия, на други места. Трябва да извлечем поука от това", заяви Калин. Новото правителство на Либия след падането на режима на Кадафи е сформирано през 2015 г. по силата на споразумение, ръководено от ООН, но усилията за дългосрочно политическо уреждане на ситуацията в страната засега се провалят поради военните офанзиви на генерал Халифа Хафтар.

Франция, Италия и Германия обмислят санкции срещу държавите, намесващи се в Либия

От април 2019 г. силите на Хафтар започнаха атаки срещу либийската столица Триполи и други части на северозападна Либия, в резултат на които загиват над 1000 души, включително цивилни.

Хафтар има подкрепата на Обединените арабски емирства, Египет и Русия, докато признатото от ООН правителство е подкрепено от Турция. Калин заяви, че турското правителство ще продължи да подкрепя признатото от ООН правителство на националното споразумение (GNA), обвинявайки Хафтар в разпространение на хаос в Либия.
БГНЕС