/ ThinkStock/Getty Images
Това заявиха лидерите на страните от ЕС в събота в съвместна декларация
Франция, Германия и Италия заявиха, че са готови да обмислят санкции срещу държавите, нарушаващи либийското оръжейно ембарго и призоваха всички чуждестранни участници "да спрат намесата си" в страната, обхваната от гражданска война от 2011 г., предадоха световните агенции.

Вашингтон обвини руски наемници за минни полета около столицата на Либия

В съвместната си декларация, публикувана по време на срещата на ЕС за икономическото възстановяване след коронавируса, германската канцлерка Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Джузепе Конте призовават "всички участници в конфликта в Либия и техните чуждестранни поддръжници към незабавно прекратяване на боевете" и изразяват сериозна загриженост от "нарастването на военното напрежение в страната".

В декларацията им обаче не се посочва поименно нито една страна. Тримата лидери подчертават, че са готови да разгледат въпроса за санкции и "очакват предложенията, които ще представят Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността и заместник-председателят на Еврокомисията".

Ердоган и Тръмп договориха сътрудничеството си в Либия

Сблъсъците в Либия са между Правителството на националното съгласие, подкрепяно от Турция, която е изпратила военни на място, и силите на маршал Халифа Хафтар, който контролира източната част на Либия.

Той се ползва с подкрепата на Египет, ОАЕ и Русия. Нарушенията на ембаргото предизвикват все по-силни притеснения, докато чуждестранната намеса се увеличава.
БТА