/ iStock/Getty Images
Турското външно министерство обвини Европейския съюз в двойни стандарти по отношение на неговата политика в Либия. Това се посочва в широко разпространено изявление на официалния представител на Министерството на външните работи на републиката Хами Аксой.

Турция обвини Франция за изострянето на кризата в Либия

„Ако ЕС иска да допринесе за мирно разрешаване на либийската криза, той трябва да се откаже от политиката на двойни стандарти, свързана с операцията IRINI (за контрол на спазването на ембаргото от всички участници) и да подкрепи международната легитимност в съответствие с решенията на Съвета Сигурност на ООН“, каза Аксой.

По-рано върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел поиска Турция да се съобрази с оръжейното ембарго и предупреди, че ЕС възнамерява да засили военноморската си операция за наблюдение на спазването на това ембарго.

Франция разкритикува намесата на Турция в Либия

На 17 юни се случи инцидент между военни кораби на Франция и Турция в Средиземно море. Според Франс 24, турска фрегата край бреговете на Либия отказала да изпълни заповедта за инспекция на товара от френска фрегата, участваща в операцията на НАТО „Морски страж“. Избягвайки проверката, турският кораб се прицелил във френския военен кораб, използвайки радарна система за насочване на ракети, което френският военен отдел счита за "изключително враждебно и агресивно действие".

От своя страна турската Анадолска агенция, позовавайки се на представител на турските въоръжени сили, отрече докладите от френската страна, заявявайки, че турската фрегата не е използвала радарни системи за насочване, а за наблюдение на френския военен кораб, „който е извършвал опасни маневри“. Северноатлантическият алианс, в който членуват Франция и Турция, се присъедини към разследването на инцидента, но засега организацията не е представила свой доклад за тези събития.
БГНЕС