/ БГНЕС
Турция гневно обвини Франция, че изостря кризата в Либия и нарушава решенията на ООН и НАТО, като подкрепя силите на Халифа Хафтар срещу международно признатото правителство на националното споразумение (GNA).

Франция разкритикува намесата на Турция в Либия

Изявлението отбеляза по-нататъшна ескалация във войната на думи между двамата съюзници в НАТО, които си противоречат по редица въпроси, включително войната в Либия, където Турция наскоро помогна на GNA да отблъсне 14-месечно нападение над Триполи от силите на Хафтар.

Франция призова в понеделник за разговори между съюзниците от НАТО относно това, което тя определи като все по-агресивната роля на Турция в Либия. Париж обвини Анкара в осуетяване на примирието, нарушавайки ембаргото на ООН за внос на оръжие.

"Подкрепата, която Франция оказа на пучиста Хафтар ... изостри кризата в Либия", се казва в изявление на външното министерство на Турция. "Това, което всъщност трябва да бъде причина за безпокойство, са тъмните връзки на Франция. Неприемливо е съюзник от НАТО да се държи по този начин", се казва в съобщението.

Турция и Русия отлагат разговорите за бъдещето на Либия и Сирия

Либийската национална армия на Хафтар (LNA) е подкрепена от Обединените арабски емирства, Русия и Египет. Франция отрича да подкрепя Хафтар, но преди това му е оказала помощ в борбата с ислямистките бойци.

В интервю за в. „La Croix”, френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан повтори, че Париж не взема страна в Либия, но заяви, че Турция застрашава европейската сигурност, изпращайки сирийски бойци в Либия.

"Това представлява опасност за самите нас, неприемлив стратегически риск, защото е на 200 км от италианския бряг".
БГНЕС, в. „Катимерини”