/ БГНЕС
Париж втвърди тона срещу намесата на Турция в Либия, като разкритикува нейния "неприемлив" интервенционизъм и увери, че Франция не може да остане безучастна, предаде Франс прес, като цитира Елисейския дворец.

Франция, която от месеци насам атакува все по-често турските регионални амбиции, се възмущава от "все по-агресивната и непреклонна политика на Турция със седемте турски кораба, застанали на позиции край бреговете на Либия, и нарушението на оръжейното ембарго".

"Турците се държат неприемливо, като инструментализират НАТО, и Франция не може да остане безучастна", допълва президентската канцелария.

Турция и Русия отлагат разговорите за бъдещето на Либия и Сирия

Еманюел Макрон вече разговаря по въпроса тази седмица с американския президент Доналд Тръмп и "в близките седмици ще бъдат разменени мнения по темата с партньорите от НАТО, ангажирани на място", добавя Елисейският дворец.

Френският президент вече изрази съжаление по повод мълчанието на НАТО, в която членува и Турция, за турските военни офанзиви срещу кюрдските милиции в Сирия - съюзници на Запада в борбата срещу тероризма в Сирия. Тогава, през ноември, той заяви, че НАТО е "в мозъчна смърт".

В петък ЕС поиска подкрепа от НАТО, за да осигури спазване на оръжейното ембарго в Либия, след като турската армия възпрепятства проверката на подозрителен кораб.

Наличието на офшорни газови находища в региона изостря апетитите. Турция подкрепя в Либия правителството на националното съгласие (ПНС) начело с Файез Сарадж, признато от ООН. Благодарение на помощта й ПНС нанесе тежки поражения на силите на маршал Халифа Хафтар, силния човек в източните региони, подкрепян от Русия, Египет и Обединените арабски емирства. Франция отрича публично, но се подозира, че също е подкрепяла Хафтар.

Папа Франциск призова да се спре насилието в Либия

През ноември Турция сключи оспорвано споразумение с либийските власти, за да може да проучва запасите от въглеводородни горива в Източното Средиземноморие.
Наред с много крайбрежни страни Гърция разкритикува турско-либийското споразумение, което съществено разширява континенталното плато на Турция.

Освен това Анкара извърши неотдавна проучвателни сондажи близо до Кипър, с което предизвика протести от съседните страни - Кипър, Гърция, Египет, също и от ЕС, който заплаши Турция със санкции, добавя АФП.
БТА