Папа Франциск, който следи "с големи опасения и с болка драматичната ситуация в Либия", прикани днес политиците и военните да търсят начин за спиране на насилието в страната, станала още по-уязвима заради коронавируса, предаде Франс прес.

"Призовавам международните организации и натоварените с политически и военни отговорности да подновят с убеждение и решимост търсенето на път, водещ към спиране на насилието, към мир, стабилност и единство на страната", заяви папата от прозореца си в Апостолския дворец с изглед към площада "Св. Петър".

Той изрази освен това силна загриженост за всички мигранти, бежанци и разселени лица в Либия, тъй като "санитарната ситуация влоши бездруго несигурните им условия за живот, направи ги по-уязвими за различни форми на експлоатация и насилие".

След пандемията папата призова човечеството да протегне ръка на бедните

"Това е жестоко!", изтъкна Франциск, като прикани "международната общност да вземе присърце положението им". Аржентинският папа настоя да им се предоставят "средства, осигуряващи защитата, от която се нуждаят, достойни условия за живот и бъдеще, изпълнено с надежда".

Войната и разцеплението в страната възпрепятстват борбата с новия коронавирус в Либия. Затънала в хаос след падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г., страната се разкъсва от въоръжената борба между двете власти, всяка от които черпи подкрепа от чужди държави. Триполи и северозападът се управляват от правителството на националното съгласие, признато от ООН. Противостои му лагерът на маршал Халифа Хафтар, силния човек в източните региони, който контролира и част от южните, напомня АФП.
БТА