Либия
Либия / iStock/Getty Images
Вашингтон обвини руски наемници, воюйващи на страната на източнолибийските сили, че са заложили мини и импровизирани взривни устройства в либийската столица Триполи и около нея, предаде Асошиейтед прес.

Африканското командване на САЩ заяви, че потвърдени фотографски доказателства показват "безразборно заложени взривни устройства и минни полета" в околностите на Триполи и по целия път на изток до стратегическия пристанищен град Сирт от средата на юни.

Според АФРИКОМ подкрепяната от Кремъл частна руска компания "Вагнер" е вкарала оръжията в Либия. Американското командване постна снимки на импровизирани взривни устройства и скрита противопехотна мина, която според него били намерени в жилищен квартал в Триполи. "Сателитни снимки и разузнавателни данни показват как Русия продължава да се намесва в либийските работи.

"Безразсъдната употреба от Групата "Вагнер" на противопехотни мини и взривни устройства причинява щети на на невинни цивилни", заяви контраадмирал Хайди Берг, директор на разузнаването на Африком.