/ iStock/Getty Images
"Турция и Либия подписаха меморандум за разбирателство за засилване на търговските и икономическите връзки", съобщи турският министър на търговията Рухсар Пекан.

„Ню Йорк таймс“: Турция със своята агресия се превръща в „слона в стаята“ за НАТО

Споразумението ще постави основата за решаване на текущи проблеми между турски компании и либийски работодатели, извършване на нови инвестиции и предприемане на нови проекти, заяви Пекан на среща в турската столица Анкара, съобщава Анадолската агенция.

Пекан говори за това как някои строителни проекти, започнати от турски компании в Либия, наскоро са били спрени. "Имаше несигурност по отношение на приключването на тези проекти и турските компании имаха останали сметки за събиране от тях", каза тя.

Отбелязвайки братските връзки между двете страни, Пекан заяви, че това се отразява и в двустранните им икономически и търговски връзки. Министърът подчерта, че турските компании, които ще стартират нови проекти, за да отговорят на нуждите на Либия, ще подкрепят стабилността и развитието на страната, както и ще спомогнат за повишаване на общото благосъстояние.

"Този процес ще бъде нова възможност да се покаже на целия свят турско-либийското сътрудничество", подчерта Пекан. От своя страна Ал Хади Ал Тахер Ал Джухайми, министът на планирането на Либия, също изтъкна значението на споразумението за изясняване на висящи въпроси между Турция и Либия.

Ал-Джухайми заяви, че турските компании представляват 20% от инвестиционните проекти в страната. След като Либия прекрати вътрешните си кризи, страната ще се съсредоточи върху новите планове за развитие, отбеляза той и добави, че страната му се доверява на турските компании и е готова зу партньорство в рамките на този план за развитие.

Турция е срещу всякакви разделения в Либия

Следвайки исторически силните си връзки, датиращи още от османската епоха, Турция и Либия подписаха споразумения за морските граници, сигурността и военното сътрудничество миналия ноември.

Либийското правителство, сформирано през 2015 г. след свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г., е изправено пред редица предизвикателства, включително атаки на бунтовническия генерал Халифа Хафтар.

През последните месеци обаче признатото от ООН правителство обърна вълната на конфликта със силите на Хафтар. Турция подкрепя правителството със седалище в столицата Триполи и невоенното разрешаване на кризата, съобщава Анадолската агенция. 
БГНЕС