/ Gulliver/Getty Images
Доналд Тръмп пренасочи за изграждането на стената по американо-мексиканската граница $771 млн. от програмата "Европейска инициатива за сдържане", насочена за „сдържане на руската агресия“.

Това се казва в разпространено днес заявление на лидера на демократите в Сената на страната Чък Шумър, на което се позовава Tass.ru.

Пентагонът пренасочи към граничната стена на Тръмп 3,6 милиарда долара

Според сенатора, американският лидер "е разграбил програмата по сдържането на руската агресия за $771 млн., за да плати за една излишна стена, за която по собствените му думи (на Тръмп) e трябвало да бъдат изплатени от Мексико“.

Шумър смята, че държавният глава е "пренебрегнал пълномощията на Конгреса" за разпределението на средства от държавния бюджет. „В добавка към средствата, откраднати в цялата страна, президентът Тръмп прибра $771 милиона от "Европейската инициатива за сдържане" – програма, за която настояваше нашето военно командване и която е призвана да реагира на руската агресия в Европа", се казва в заявлението.

Пентагонът ще може да плати за стената по границата с Мексико

Сенаторът смята, че Тръмп отново „поставя на втори план безопасността на американския народ и съюзниците на САЩ”, а на преден план поставя помощта за руските власти.
БГНЕС