/ БГНЕС
Върховният съд на САЩ се произнесе, че може да се използват средства на Пентагона за изграждането на стена по границата с Мексико, предаде Асошиейтед прес.

Върховните съдии излязоха с решение, според което се вдига забраната върху използването на такива фондове, наложена от по-долна съдебна инстанция.

Съдия блокира проекта на Тръмп за изграждане на гранична стена с Мексико

Това означава, че администрацията на президента Доналд Тръмп може да пренасочи средствата и да започне работа по четири възложени договора.

Досегашната забрана не позволяваше на правителството да използва около 2,5 милиарда долара от фондовете на министерството на отбраната за замяна на съществуващи гранични бариери в щатите Аризона, Калифорния и Ню Мексико с по-стабилни огради.

Тръмп отново заплаши да затвори границата с Мексико

Съдът, в който консерваторите имат мнозинство, гласува с 5:4 гласа и отмени съдебен акт на федерален съдия от Калифорния. Той беше мотивирал решението си с това, че Конгресът не е дал разрешение тези средства да бъдат пренасочени към изграждане на стената. Срещу нея се противопоставят американските демократи и правителството на Мексико.

Няколко минути след като съдът се произнесе, Тръмп написа в Twitter: "Еха! Голяма победа за Стената. Върховният съд на САЩ отменя разпореждане на по-долна инстанция и позволява изграждането на Южната гранична стена да продължи. Голяма победа за сигурността по границата и върховенството на закона!".
 

На 15 февруари Тръмп обяви национално извънредно положение по южната граница в опит да финансира стената без одобрението на Конгреса - действие, което според демократите, надхвърля правомощията му по конституция и узурпира властта на законодателния орган, припомня Ройтерс.

Тръмп обяви извънредно положение заради стената по границата с Мексико

Президентската администрация каза, че планира да пренасочи 6,7 милиарда долара от министерството на отбраната и министерството на финансите за строеж на стената, а тези 2,5 милиарда са част от тях.

Пентагонът все пак ще пренасочи 1 млрд. долара за стената на Тръмп

Границата между САЩ и Мексико е с дължина 376,5 километра.
БТА