Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ подписа документа за въвеждане на извънредно положение, съобщи неговата говорителка Сара Сандърс.
 
Докато американският президент обясняваше пред Белия дом пред репортери за намерението си да подпише документа, Сандърс публикува в Туитър снимката на президента, седящ зад бюрото си в Овалния кабинет. "Президентът подписва декларация за национален режим на извънредно положение във връзка с опасност за сигурността на страната и хуманитарна криза по южната граница", написа Сандърс.

Сенатът на САЩ прие законопроекта за финансирането на федералните институции
 
Преди това Тръмп поиска от Конгреса да одобри 5,7 млрд. долара за строежа на стената, а след като получи отказ, той отказа да подпише бюджета, в който бяха заложени 1,4 млрд. долара за неговата идея. Решението на Тръмп предизвика преустановяване на работата на правителствените учреждения в продължение на 34 дни.
 
"Всички знаят, че стените работят", каза днес Тръмп пред журналисти в Розовата градина на Белия дом. Той спомена за "нашествие" на мигранти, чието положение не е узаконено, предаде Франс прес. "Говорим за инвазия на нашата страна, от трафиканти на наркотици и на хора, и всички видове престъпници и престъпни банди", каза Тръмп. "Обявяваме това извънредно положение заради тази инвазия", допълни той, цитиран от ДПА.

Тръмп ще обяви извънредно положение заради финансирането на стената с Мексико
 

Тръмп заяви, че иска бързо построяване на стената по границата. Той изтъкна, че стената ще бъде построена много по-бавно, ако се мине през нормалните законодателни канали. "Можем да направим една стена в продължение на дълго време, но аз не се нуждая от това, аз искам това да стане много по-бързо", каза Тръмп.
 
Президентът заяви, че очаква съдебни процедури да бъдат задействани срещу извънредното положение. "За щастие ние ще ги спечелим", допълни той. Щатът Ню Йорк вече обяви, че ще оспорва в съда решението на президента.

Белият дом: Възможно е да има спиране на работата на правителството
 
"Няма да толерираме тази злоупотреба с власт и ще се съпротивляваме с всички възможни съдебни средства на наше разположение", заяви Летисия Джеймс, която е прокурор демократ от щата Ню Йорк.
 
Инициативата на Тръмп, която е остро критикувана от демократите, не се подкрепя единодушно от самите републиканци, отбелязва Франс прес. Противниците на Тръмп виждат в това негово решение политическа маневра на един отслабен президент, чиято партия изгуби мнозинството си в Камарата на представителите на междинните избори през ноември.

Нанси Пелоси: Няма да има пари за исканата от Тръмп гранична стена
 
Днес Тръмп припомни, че много други президенти са обявявали национално извънредно положение, но президентите, които той спомена, а именно Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш-младши, са въвеждали такова извънредно положение не за финансирането на проекти, които Конгресът не подкрепя, а заради възникнали зад граница кризи, отбелязва Асошиейтед прес.
 
Клинтън е обявявал 17 извънредни положения, Буш - 13, а Обама - 12, посочват данните на изследователския "Център Бренън".
 
Очаква се по-късно днес Тръмп да подпише и бюджета, одобрен от Конгреса вчера, допълва Ройтерс. Това ще предотврати нова частична парализа на федералните институции, след като временната мярка за тяхното финансиране изтича утре сутринта местно време, отбелязва Ройтерс.
БТА, БГНЕС