/ Gulliver/Getty Images
Пентагонът ще пренасочи 1 млрд. долара, предвидени за други дейности, към построяването на исканата от Доналд Тръмп стена по границата с Мексико, пише Евронюз.

Тръмп наложи вето на резолюцията за границата с Мексико

Въпреки съпротивата на Конгреса, изпълняващия длъжността военен министър Патрик Шанахан каза, че има заповед от главнокомандващия Доналд Тръмп и парите ще бъдат пренасочени.
Председателят на парламентарната комисия по въоръжените сили Адам Смит предупреди Шанахан, че комисията не е одобрила подобно пренасочване на средства и Конгреса може да наложи на Пентагона ограничения за извършването на други пренасочвания на пари в бъдеще.

Пренасочването е възможно, защото Тръмп обяви извънредно положение по границата с Мексико, което дава на президента правото да използва за спешни проекти пари, предназначени за друго.

Gulliver/Getty Images

Двете камари на Конгреса гласуваха за отмяната на извънредното положение, но Доналд Тръмп наложи първото вето, откакто е в Белия дом и отмени решението на Конгреса. В последвал вот долната камара на Конгреса не събра достатъчно гласове, за да отхвърли ветото на Тръмп.
БГНЕС