Президентът иска 5,7 млрд. долара за изграждането на стената.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити в граничния американски град Маккалън в щата Тексас своя проект за стена по границата с Мексико, предаде АФП.

"Това е нещо разумно. Те имат нужда от преграда, те имат нужда от стена. Без това ще има само проблеми. И смърт, много смърт", предупреди Тръмп по време на кръгла маса, посветена на въпроса за незаконните мигранти, които по думите му се възползват от зони, "в които е трудно да се установи дали човек е в Мексико или в САЩ".

Тръмп: На границата на САЩ с Мексико има разрастваща се хуманитарна криза

Тръмп иска 5,7 млрд. долара за изграждането на стената. Неговите противници в Конгреса категорично отказват деблокирането на средствата за този проект, който те смятат, за "неморален", скъп и неефикасен. Заради този спор се стигна и до парализа на федералните структури в САЩ, засегнала около 800 000 души.

Същевременно днес мексиканските власти съобщиха, че са открили 21 трупа близо до границата на САЩ с Мексико след престрелка между престъпни банди. Телата, някои от които овъглени, са били открити в граничния мексикански град Мигел Алема, на около 100 км от Маккалън в Тексас, където сега е Тръмп.

Нанси Пелоси с обвинения към Тръмп, изфабрикувал криза по границата с Мексико

Мексиканският щат Тамаулипас, който граничи с Тексас, се превърна в един от най-престъпните в Мексико. Наркотрафикантите си съперничат там за контрола на пътищата на дрогата на север. От 2006 г. насам от началото на офанзивата на властите срещу наркокартелите са убити над 200 000 души в Мексико.
БТА