/ Gulliver/Getty Images
Тя обвини президента в дезинформация и злонамереност
Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, демократът Нанси Пелоси, обвини президента Доналд Тръмп, че е изфабрикувал криза по границата с Мексико и държи американците за заложници с частичната парализа на работата на федералното правителство, предаде АФП.

Според нея единствената цел на президента е да получи финансиране на ограда по границата с Мексико. "Ето фактите: президентът Тръмп трябва да прекрати задържането на американците за заложници, трябва да спре да създава миграционна и хуманитарна криза на границата и трябва да възстанови работата на правителството", каза председателката на Камарата в изявление, предавано на живо веднага след първото обръщение към нацията на президента, направено от Белия дом.

Пелоси каза, че президентът е обсебен от желанието да принуди американците да платят за исканата от него "скъпоструваща и неефективна" гранична стена, съобщи ДПА. Той използва страха, за да убеди американците в необходимостта от гранична стена, продължи Пелоси.

Тя нарече частичната парализа на правителството безсмислена и обвини президента в дезинформация и злонамереност.
 

Gulliver/Getty Images


Заедно с Пелоси бе водачът на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър. Той също обвини президента, че от Овалния кабинет "фабрикува криза" и го прикани да подпише законите за финансиране на правителството, за да заработи то отново, а преговорите за граничната сигурност да продължат.

Шумър каза, че и демократи, и републиканци са съгласни за необходимостта да се гарантира сигурността на границите. "Но символът на Америка трябва да бъде Статуята на свободата, а не висока 10 метра стена", продължи той. Тръмп обеща, че Мексико ще плати стената, но след като това не стана, президентът сега не може да убеди нито Конгреса, нито американския народ да платят сметката, продължи Чък Шумър.

"Американската демокрация не работи по този начин. Ние не управляваме с гневни изблици", добави водачът на демократическото малцинство в Сената, цитиран от АП.
БТА