/ Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза снощи в телевизионно обръщение, предавано от Овалния кабинет на Белия дом, че на границата на Съединените щати с Мексико има разрастваща се хуманитарна криза и криза със сигурността, въпреки че пресичанията на границата са намалели през последните години, предаде АП.

Тръмп каза, че всички американци страдат от неконтролираната нелегална имиграция, която поглъща обществени ресурси и намалява работните места и заплатите. Между най-засегнатите от нелегалната имиграция според президента са афроамериканците и испанскоезичните американци. Той обаче не даде никакви доказателства в подкрепа на това твърдение.

Човекът, който предсказа победата на Тръмп, сега предрича импийчмънт

Тръмп се опита да убеди американците, че нелегалният наплив на мигранти в САЩ през южната граница е криза и настоя, че работата на правителството е спряна, защото демократите отказват да финансират сигурността на границата, добавя АП.

Президентът поиска 5,7 млрд. долара за стоманена ограда по границата с Мексико. "По искане на демократите, това ще бъде стоманена ограда, а не бетонна стена", продължи Тръмп.

Нанси Пелоси с обвинения към Тръмп, изфабрикувал криза по границата с Мексико

Според него ограда по границата е критично важна за граничната сигурност и е необходима, за да пресече нелегалната имиграция от Латинска Америка. АФП напомня, че желаната от него стена е причина за частичната парализа на федералното правителство, продължаваща 18 дни.
БТА