Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп заплаши, че ако бъде избран, ще отмени предприетите от сегашния президент Барак Обама стъпки за нормализиране на отношенията с Куба, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес.

На среща с избиратели в Маями той заяви, че ще стори това, ако Хавана не изпълни някои искания, включващи политически и религиозни свободи за кубинския народ и освобождаването на всички политически затворници.

Обама след среща с Раул Кастро: Днес е нов ден в отношенията на САЩ с Куба

"Ще стоим редом с кубинския народ в борбата му срещу комунистическото подтисничество", подчерта Тръмп.

Това е нова промяна на курса за републиканския кандидат, отбелязва агенцията. По-рано той заяви, че подкрепя идеята за нормализиране на отношенията, но би искал САЩ да бяха договорили по-добра сделка. "50 години стигат", заяви той пред сайта "Дейли колър" миналата година.

САЩ и Куба официално възстановиха отношенията си

Тръмп определи споразумението като едностранчиво и заяви, че от него печели само режимът на Кастро, припомня АП. Той обаче подчерта, че всички предприети от Обама действия се извършват с укази. Това означава, че следващият президент може да ги отмени, посочи милиардерът, цитиран от ТАСС.

На 20 юли миналата година САЩ и Куба възстановиха дипломатическите си отношения и възобновиха работата на посолствата си, припомня ТАСС.

Историческа среща на Барак Обама и Раул Кастро в Хавана (СНИМКИ)

Републиканският кандидат за президент заяви също, че САЩ имат дълг да подкрепят подтиснатите народи - твърдение, което контрастира с мантрата му "Америка на първо място", съобщи АП. Народът на Венецуела жадува за свобода и копнее за помощ. "Следващият президент на САЩ трябва да показва солидарност с всички подтиснати народи в нашето полукълбо и ние ще подкрепим подтиснатите, каквито има много", добави Тръмп, цитиран от АП.

Той често е давал Венецуела за пример за провалена държава, предупреждавайки, че ако кандидатката на демократите Хилари Клинтън бъде избрана, тя ще превърне САЩ във Венецуела.

Източник: БТА