Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред випускниците на академията на ФБР в Куантико, щата Вирджиния, че иска смъртна присъда за всички убийци на полицаи, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Тръмп поиска смъртна присъда за нападателя от Манхатън

В реч в академията Тръмп обеща да подкрепя служителите на органите на реда и осъди тези, които извършват нападения срещу тях. Той изрази тревога от големия брой нападения срещу полицаи в САЩ. През миналата година на всеки 10 минути е било извършвано нападение срещу полицаи и над 140 полицаи са загинали при изпълнение на професионалните си задължения, напомни президентът.

По време на кандидатпрезидентската си кампания Тръмп обеща да подпише президентски указ, с който да се иска смъртна присъда за убийците на полицаи, но все още не го е направил, отбелязва АП.

По време на кандидатпрезидентската кампания: Тръмп си навлече гняв в Чикаго, сравнявайки града с военна зона

Тръмп беше посрещнат видимо радушно от местните служители на реда, които аплодираха призивите му за борба срещу бандите и спиране на верижната миграция. Той обрисува ситуацията в страната в тъмни краски, описвайки я като подложена на обсада от престъпността. Събралите се се засмяха на риторичния му въпрос "Какво по дяволите става в Чикаго?"

През 2016 г. броят на убийствата в САЩ е нараснал със 7,9 на сто в сравнение с предишната. Смъртното наказание е допустимо в 31 от общо 50 американски щата, като основният способ за изпълнението му е смъртоносната инжекция.
БТА