/ БТА
Трима души са арестувани в Белгия като предполагаеми съучастници за нападението срещу шведските граждани в Брюксел миналия месец, предадоха телевизиите VRT и NOS.

Стрелбата стана по време на футболната среща между националните отбори на двете страни. Освен двете жертви, трети беше ранен, а заподозреният извършител задържан и убит от полицията.

Тримата са арестувани на 20 ноември (понеделник) по време на претърсвания в пет жилища, но арестът им бе обявен два дни по-късно, както и в кварталите Сен Йос и Иксел.

Според VRT двама от тримата заподозрени са част от терористична група. Твърди се, че третият е нарушил Закона за оръжията.

Освен тях, по-рано полицията задържа мъж, за който се смята, че е доставил оръжието на убийствата.

Двама шведски граждани загинаха в квартал "Моленбек". Жертвите са носили фланелка на националният им отбор,. Съседи чули, че стрелецът крещял "Аллах акбар".

Терор в сърцето на Брюксел: Двама души са убити, Белгия обяви най-висока степен за опасност (СНИМКИ/ВИДЕО)

В социалните мрежи той се обявил преди стрелбата за джихадист и член на "Ислямска държава". В последното публикувано видео той обяснил, че отмъщава заради мюсюлманите. "Живеем заради религията си и ще умрем за нея, Аллах е велик. Вашият брат Абдесалам отмъсти за мюсюлманите, убих трима шведи наведнъж", казва той .

Премиерът Александър де Кро обяви случая като "подъл атентат срещу шведски граждани".
БГНЕС