Белгийските власти потвърдиха смъртта на Абдесалем Ласуед (45 г.), установен като извършител на снощния атентат в Брюксел, при който бяха убити двама шведски граждани, а техен сънародник бе тежко ранен. Според министъра на вътрешните работи Анели Верлинден е възможно нападението да е дело на терористична клетка. Издирват се съучастници, уточни полицията.

По данни, цитирани от местните медии, Ласуед е бил мигрант от Тунис, който през 2019 г. е поискал убежище в Белгия, но е получил отказ. Не се е потвърдила информацията, че в Тунис той е бил преследван за терористична дейност и е изяснено, че в родината си е бил регистриран за дребни закононарушения. Във видео, разпространено онлайн, терористът заяви принадлежност към групировката "Ислямска държава". По последни данни снощи нападателят е използвал автомат AR-15, а не "Калашников".

Белгийските служби за сигурност са очаквали терористичен удар след събитията в Израел и Газа, но не са предвидили нападение срещу граждани на Швеция, където неколкократно бяха изгаряни копия на Корана, коментираха в интервюта местни експерти. Според тях полицията е била подготвена за покушение срещу представители на еврейската общност. По тази причина снощният футболен мач между отборите на Белгия и Швеция в Брюксел не е бил отменен, поясняват те.

Терор в сърцето на Брюксел: Двама души са убити, Белгия обяви най-висока степен за опасност

Експерти съобщиха в навечерието на вчерашното нападение, че в Белгия се водят на отчет около 600 радикализирани ислямисти и джихадисти. Мнението на експертите е, че подобни нападения е най-вероятно да се извършват от постоянно пребиваващи в страната, а не от пристигнали от чужбина терористи.
Николай Желязков/БТА