Три урагана нанесоха на Куба щети за 10 млрд. долара
Три урагана нанесоха на Куба щети за 10 млрд. долара / netinfo

Щетите, понесени от Куба вследствие на три урагана, вилнели на територията й от края на август насам, възлизат на 10 милиарда долара, предадоха световните агенции, цитирайки кубинския президент Раул Кастро. Кастро посети зоните, засегнати от урагана Палома, прекосил Източна Куба през уикенда. На среща с пострадали жители на кубинския град Санта Крус дел Сур, сред най-тежко засегнатите от стихията, Раул Кастро им предаде окуражително послание от брат си Фидел и обеща, че държавата ще им помогне.

Президентът припомни, че над 1,2 милиона души бяха евакуирани в Куба преди идването на Палома, поразила най-тежко централните източни части на страната.

В провинция Камагуей ураганът от трета степен по скалата на Сафир-Симпсън повреди 8000 къщи. Само в Санта Крус дел Сур пострадаха 4000 къщи. Част от тях бяха напълно разрушени от приливните вълни, породени от Палома.

В края на август и началото на септември през Куба преминаха и ураганите Айк и Густав. Щетите от тях се оценяват на 9 милиарда долара.