/ БТА
Товарен кораб, плаващ под либерийски флаг, се запали днес в Червено море, след като бе поразен от снаряд, изстрелян от контролиран от хусите район в Йемен, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представител на САЩ в областта на отбраната.

Агенцията посочва, че нападението над кораба "Ал Джасра" е знак за засилващата се кампания за обстрел на кораби, водена от поддържаните от Иран бунтовници от йеменското племе хуси, които поеха отговорност за поредица ракетни атаки срещу плавателни съдове през последните дни.

Вчера Ройтерс съобщи, като се позова на анонимен източник от Пентагона, че хусите са направили неуспешен опит да поразят с ракета товарен кораб, който е минавал през протока Баб ел Мандеб.

Цитираният от АП американски представител е пожелал анонимност, защото е споделил разузнавателна информация. За момента хусите не са поели отговорност за днешния обстрел.

Лидерът на йеменските хуси заплаши Израел с атакуване на кораби в Червено море

На този етап няма коментар и от намиращата се в Германия компания ХАПАГ-"Лойд" (HAPAG, Hamburg-Amerikanische Packetfahrt Aktien Gesellschaft, Хамбургско-американско акционерно дружество за пакетни превози), която управлява "Ал Джасра".

Не се знае и дали има ранени на борда от снаряда, който може да е бил изстрелян както от дрон, така и от ракетна система.

Миналия месец хусите отвлякоха товарния кораб "Галакси лийдър" с българи на борда.
Иво Тасев/БТА