Йемен
Йемен / БГНЕС, архив
Лидерът на йеменските хуси днес заяви, че силите му ще продължат да атакуват Израел и може да вземат на прицел израелски кораби в Червено море и протока Баб ал Мандеб, предаде Ройтерс.

Подкрепяни от Иран, хусите нанесоха няколко ракетни удара и извършиха атаки с дронове срещу Израел през този месец, което подчертава риска войната между Израел и палестинската войнствена групировка "Хамас" да се разпространи в по-широк мащаб в Близкия изток.

Хусите, които воюват срещу ръководената от Саудитска Арабия коалиция от 2015 г. насам, се превърнаха в основна военна сила на Арабския полуостров, с десетки хиляди бойци и огромен арсенал от балистични ракети и въоръжени безпилотни самолети.

Израелският външен министър: Гутериш не заслужава да ръководи ООН

Групировката контролира Северен Йемен и крайбрежието на Червено море.

"Очите ни са отворени, за да наблюдаваме и търсим постоянно всеки израелски кораб в Червено море, особено в Баб ал Мандеб и в близост до йеменските териториални води", заяви Абдел Малик ал Хуси  в телевизионна реч.

Вашингтон е в повишена готовност за активност от страна на подкрепяни от Иран групировки, след като бойци на "Хамас" нахлуха в Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души. Оттогава Израел засилва непрекъснато офанзивата си срещу Газа, където силите му са убили повече от 11 000 души, твърдят властите на "Хамас".
Пламен Йотински/БТА