/ БГНЕС
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш "не заслужава" да ръководи Организацията на обединените нации, заяви днес израелският външен министър Ели Коен, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Гутериш не заслужава да е начело на Обединените нации. Гутериш не насърчи какъвто и да било мирен процес в района... Смятам, че Гутериш, подобно на всички свободни държави, трябва да заяви високо и ясно: "Освободете Газа от "Хамас". Всички казаха, че "Хамас" са по-лоши от "Ислямска държава". Защо той не може да го каже?", запита Коен на пресконференция в централата на ООН в Женева, където се срещна с ръководители на Световната здравна организация (СЗО), на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), както и с роднини на израелски заложници.

Изявлението на министъра е нова критика от страна на Израел към световната организация и то в момент, когато тя скърби за загубата на над 100 свои служители, загинали в Газа.
Червеният кръст не се е срещал с хората, взети за заложници от "Хамас" при нападението в Израел, заяви Коен след разговор с председателката на МКЧК .

"Тук съм с министъра на здравеопазването и семействата, имахме среща с председателката на МКЧК. До момента никой не се е срещнал със заложниците. Нямаме никакво доказателство, че са живи", отбеляза той на пресконференцията. "Доставихме храна, вода и лекарства в Газа, но до днес никой от заложниците ни не се е срещал с Червения кръст", допълни той.

По данни на израелската армия при безпрецедентната атака на Хамас на израелска територия на 7 октомври в ивицата Газа са били отведени като заложници около 240 души.
Присъстващи на пресконференцията в Женева близки на някои от заложниците показаха видеоклипове и снимки на родствениците си.

МКЧК подчерта, че не престава да отстоява каузата на заложниците, отвлечени в Газа, главно чрез преки контакти с "Хамас" и с хора, които имат влияние върху страните в конфликта.

Организацията посочи, че продължава да търси информация за заложниците и тяхното здравословно състояние, като се опитва да изясни и съдбата на изчезналите лица.
Израелският външен министър заяви, че Червеният кръст трябва да бъде "по-настойчив и по-ясен в изявленията си и да упражнява по-силен натиск".

"Ще продължим тази война, докато не елиминираме "Хамас" и не си върнем всички заложници", заяви Коен, уверявайки, че Израел няма да прекрати  бойните действия, докато не бъдат постигнати тези две цели.
Десислава Иванова/БТА