/ БГНЕС
Журналистите Дмитрий Муратов и Мария Реса получиха Нобеловата награда за мир на церемония в Осло, предаде Ройтерс. Те бяха обявени за лауреати в началото на октомври.

Муратов коментира при приемането на наградата, че е възможно да избухне война между Русия и Украйна. По думите му хората на властови позиции в Русия активно поощряват идеята за конфликт. "Властимащите активно насърчават идеята за война", каза Муратов, който е главен редактор на в. "Новая газета".

Двама журналисти получиха Нобеловата награда за мир (СНИМКИ)

Според него журналистиката в Русия преминава през "тъмна долина", след като стотици журналисти, медии, правозащитници и неправителствени организации са окачествени като "чуждестранни агенти".

Нобелова награда за мир
БГНЕС

При получаването на отличието Мария Реса пък повтори своя призив за реформа на социалните медии.

"Нашата най-голяма нужда днес е да трансформираме тази омраза и насилие, отровната тиня, която се движи в нашата информационна екосистема, приемана като приоритет от американските интернет компании, които печелят повече пари, разпространявайки тази омраза и пробуждайки най-лошото в нас", каза филипинската журналистка, която е съосновател на новинарския уебсайт "Раплър".

Тя призова "САЩ да реформират или отменят параграф 230, законовия текст, който разглежда социалните медийни платформи като доставчици на услуги". Муратов и Реса бяха удостоени с Нобеловата награда за мир за 2021 г. като признание за водената от тях битка за свободата на словото.
Нобеловият лауереат Муратов посвети отличието на убитите си колеги от „Новая Газета"

Това е първият случай, в който отличието се дава на журналисти, след като през 1935 г. то беше присъдено на германеца Карл фон Осиецки, разкрил тайната програма за превъоръжаване на Германия.
 
БТА