Журналистите Мария Реса и Дмитри Муратов са двамата носители на Нобеловата награда за мир за тази година, съобщи BBC. Муратов е главен редактор на руския вестник "Новая Газета", а Мария Реса е главен редактор на филипинския сайт за разследваща журналистика Rappler.

Кои са фаворитите за Нобелова награда за мир?

Журналистите бяха определени от Нобеловия комитет като "представители на всички журналисти, които стоят зад собствените си идеали в свят, в който демокрацията и свободата на медиите се сблъскват с все по- неблагоприятни условия".

В своята 120-годишна история Нобеловата награда за мир никога не в бил присъждана на представители на независимата преса.

Нобелова награда за мир
БГНЕС

Реса, която е създател на новинарския сайт е отличена за "използването на свобода на изразяване, показвайки злоупотребите с власт и сила, както и растящият авторитаризъм в родината й - Филипините".

Дмитри Муратов е съиздател на независимия "Новая Газета" и получи Нобелова награда за "десетилетията, в които води битка в защита на свободата на словото в Русия при растящите предизвикателства в родината му".

Нобелова награда за мир

Двамата лауереати са избрани между 329 кандидати. Сред тях бяха екоактивистката Грета Тунберг, "Репортери без граници" и Световната здравна организация.

"Фактологията в репортажите, които ни помагат да бъдем информирани и да си съставим представа за текущите събития в хода на тяхното развитие, е от ключово значение за правилното функциониране на откритата обществена дискусия и демократичните институции", заяви Хенрик Урдал, ръководител на Института за изследване на мира в Осло, цитиран от БГНЕС.

Тръмп е претендент за Нобелова награда за мир с мандат без война

Отличието за мир е една от петте Нобелови награди, учредени през 1895 г. съгласно завещанието на шведския индустриалец и изобретател Алфред Нобел. За разлика от Нобеловите награди за физика, химия, медицина и литература, които се дават всяка година в Стокхолм, наградата за мир се връчва в Осло.

Към 2009, паричната стойност на наградата е 10 милиона шведски крони или около US$ 1.4 млн.