Томислав Николич води на балотажа на президентския вот в Сърбия
Томислав Николич води на балотажа на президентския вот в Сърбия / снимка: БГНЕС

Националистическият опозиционен водач Томислав Николич води на балотажа на президентските избори в Сърбия с 50 на сто от гласовете, досегашният президент Борис Тадич получава 47,7 на сто, сочат неофициални прогнозни резултати след преброяване на 30 на сто от гласовете, предаде Ройтерс.

Европейският съюз съобщи по грешка преждевременно преди затварянето на изборните секции в Сърбия, че победител във втория тур на президентските избори е националистът Томислав Николич, предаде Франс прес.

В някои редакции в късния следобед по електронната поща е получено съобщение за "обща декларация на председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу, че Томислав Николич е избран за президент на
Република Сърбия", посочва АФП.

Погрешното съобщение бе бързо отменено с друго, в което се казва да не се използва текстът, изпратен преди минути за избори в Сърбия.

Според службите в ЕС, които са подали съобщението, става дума за техническа грешка. Какъвто и да е резултатът от изборите, както при всички избори, има два предварително изготвени текста за съобщения, обяснил дипломат пред АФП.