Франсиско Франко
Франсиско Франко / Guliver/Getty Images
Тленните останки на бившия крайнодесен испански диктатор Франсиско Франко ще бъдат ексхумирани до две седмици и ще бъдат прехвърлени от големия мавзолей в т.нар. Долина на падналите северозападно от Мадрид в общинско гробище северно от града, съобщи днес испанската вицепремиерка Кармен Калво, цитирана от ДПА, след заседание на правителството.

Решението е взето заради намерението на испанското правителство да превърне Долината на падналите в място за национално помирение. Първоначално този мемориал бе издигнат още приживе от самия Франко в чест на онези, които загинаха, сражавайки се на негова страна в Испанската гражданска война (1936-1939 г.). Но през годините той се превърна в място за поклонение на последователите на Франко и на десни екстремисти.

Ексхумират тялото на диктатора Франсиско Франко

Редица консервативни и десни политици популисти се обявиха срещу плана на сегашното социалистическо правителство. След многомесечни дебати Върховният съд в Мадрид през септември даде зелена светлина за ексхумирането на бившия испански лидер. Неговото семейство настояваше останките на диктатора да си останат в мавзолея в Долината на падналите или да бъдат прехвърлени в семейна гробница в катедралата "Алмудена" в центъра на Мадрид. Съдия обаче отхвърли тяхното искане, за да се избегне превръщането на катедралата в ново място за поклонение на поддръжниците на Франко.

Семейството на Франко ще бъде уведомено за точната дата 48 часа преди ексхумацията, каза Калво.

Франко управлява Испания от 1939 г., когато неговите сили победиха в кървавата Испанска гражданска война, до смъртта си през 1975 г.
БТА