/ iStock/Getty Images
Това е пореден случай на насилие срещу екипи на Бърза помощ, което накара лекарите да искат допълнителна защита от държавата
Свързани с неаполитанската мафия тийнейджъри заплашиха лекари и отвлякоха линейка в южния град, пише Евронюз.
Това е пореден случай на насилие срещу екипи на Бърза помощ, което накара лекарите да искат допълнителна защита от държавата.

За пет дни в Неапол имаше пет нападения срещу лекарски екипи, като отвличането на линейката и заплахите срещу медицинския екип са последния подобен случай.

Лекарите в Пловдив се обединяват в протеста си срещу насилието над медици

През 2017 г. в Неапол беше създадена организацията "Никой не пипа Хипократ", която да приема сигнали и да оказва помощ на медицински служители, станали жертва на посегателство.

Техни служители разказват, че в неделя група тийнейджъри отишли в център на Бърза помощ и със заплахи принудили екип да се качи в линейка и да отиде на адрес, за да помогне на техен приятел. Лекарите били принудени да отидат в квартал Лорето Маре, където "тълпа от гневни хора ги наобиколила и започнала да ги заплашва".

Оказало се, че приятелят на младите мафиоти дори не се нуждае от лекарска помощ, като единствено си бил изкълчил крака. Вестник "Кориере дела сера" пише, че младежите били от страховитата неаполитанска мафия Камора, която на практика управлявала този квартал.

Само от началото на 2020 г. две линейки бяха подпалени в Неапол, като в единия случай пострада медицински служител.

Предложение: Нападението над лекари у нас да се наказва и с общественополезен труд

"Ние сме във война. Много сме притеснени. Средно, по едно нападение има на всеки два дни", казва Франческо Марино, секретар на Федерацията на италианските лекари и общопрактикуващи медици.

Марино призова за нови закони, които да признаят медицинските работници за държавни служители. Това би довело до автоматично разследване на всяко посегателство срещу тях. В момента, ако искат да се оплачат, медицинските работници трябва за своя сметка да наемат адвокат и да заведат дело.
БГНЕС