УМБАЛ Свети Георги Пловдив
УМБАЛ Свети Георги Пловдив / netinfo
Служителите и ръководството на УМБАЛ "Пловдив", заявяват своята подкрепа към протестната нота на колегите си от УМБАЛ „Св. Георги“ – срещу ескалиращото насилие над медици. Повод за това стана случаят от преди дни на нападение над сестра в детското отделение на лечебното заведение от страна на разгневен баща на дете, погълнало прах за пране.

„Осъждаме проявите на агресия, особено срещу хора, посветили живота си на помощ на болни и страдащи и които заради това непрекъснато се лишават от време за себе си, за семействата си и за своите деца. Почти няма ден, в който колега да не е бил жертва на брутално отношение от страна на пациенти или техни близки. След всеки грозен акт млади лекари напускат страната ни. Водещата причина не е финансова, а липсата на отношение и уважение към труда им“, допълват медиците от бившата Окръжна болница.

„Време е обществото да се ангажира в борбата срещу агресията и насилието. Нека не допускаме повече чувството за безнаказаност на насилниците. Присъединяваме се към предложението за иницииране на национален дебат, чрез който да се променят нагласите на обществото“, се казва още в позицията на хората в бели престилки.