/ БГНЕС
Бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва заяви, че е спокоен, но възмутен, че е в затвора, неоснователно според него, и приветства мобилизацията на поддръжниците си в първото си публично послание, изпратено от килията, предаде Франс прес.

Луиз Инасио Лула да Силва
БГНЕС

Лула, който ръководеше Бразилия от 2003 до 2010 г., беше осъден на над 12 години затвор за пасивна корупция и пране на пари и от 7 април изтърпява присъдата си в затвора в Куритиба.

Един от най-дълго служилите бразилски политици официално в затвора

Бившият президент отрича категорично да е извършвал нарушения и заявява, че процесът е целял да попречи на участието му в предстоящите през есента избори, на които той продължава да е фаворит.

"Аз съм спокоен, но възмутен като всеки невинен, който се възмущава като види една несправедливост", посочва Лула в писмо, предадено от адвокатите му на сенаторката Глейзи Хофман, председателка на Партия на трудещите се, на която бившият президент е съосновател.

Луиз Инасио Лула да Силва
БГНЕС

Той благодари на поддръжниците си за съпротивата им и за участието им в протестните акции. Лула отново заявява, че отправя предизвикателство на съдията Сержио Моро и екипа за борба с корупцията да докажат престъплението, което твърдят, че е извършил.

Луиз Инасио Лула да Силва
БГНЕС

Сержио Моро е съдията от първа инстанция, който призна Лула за виновен. Той стана символ на борбата с корупцията за много бразилци и мишена за нападките на поддръжниците на бившия президент.

Луиз Инасио Лула да Силва
БГНЕС

В рамките на протеста си вчера поддръжниците на Лула да Силва окупираха символично за няколко часа апартамента в Сао Пауло, който според прокуратурата бившият президент е получил като подкуп.
БТА