/ / Thinkstock/Getty Images
Един от най-дълго служилите политици на Бразилия и бивш кмет на Сао Пауло се предаде на полицията в сряда, за да излежи 8-годишната си присъда за пране на пари и вземане на подкупи.
 
През последните четири години целият бразилски политически елит се оказа въвлечен в грандиозни корупционни скандали, а 86-годишният Пауло Малуф се превърна в символ на дългогодишната безнаказаност. През май месец той най-сетне бе осъден от Върховния съд, след като от 2010 г. той е един от най-търсените хора в списъка на Интерпол за пране на пари.
 
Освен това се смята, че по време на кметския си мандат (1993-1996) той е успял да прибере под масата повече от 170 млн. долара за подкупи, свързани със строителни проекти.
 
Президентът на страната Лула де Силва се оказа замесен в мащабната корупционна схема около "Одебрехт", превърнала се в голям международен скандал. Според прокуратурата, базираната в Бразилия компания "Одебрехт", една от най-големите строителни компании в региона, е организирала схемата за подкупване на бразилския петролен гигант Petrobras в замяна на получаване на надути като цени договори.

От "Одебрехт" също така систематично са подкупвали политици, най-вече в Бразилия, но и в в още 11 страни, и дори са създали отдел, който да се занимава с подкупите и да следи за резултатите от тях.
 

Според данните "Одебрехт" е платила 788 млн. долара подкупи в 12 страни и се споразумя с Министерството на правосъдието на САЩ да плати глоба от 3,5 млрд. долара - световен рекорд в случаите с корупция в чужбина.
БТА