Талибаните отрекоха, че водят разговори с правителството на Афганистан
Талибаните отрекоха, че водят разговори с правителството на Афганистан / снимка: Reuters, архив

Афганистанското правителство се включва в подготвителните разговори между САЩ и талибаните за започване на мирни преговори, заявява афганистанският президент Хамид Карзай в интервю за в. "Уолстрийт джърнъл", предаде Франс прес. "Имаше контакти между американското правителство и талибаните, между афганистанското правителство и талибаните и контакти между всички с участието на талибаните", посочва афганистанският президент.

Афганистанските талибани отрекоха, че водят преговори с правителството в Кабул, предаде Ройтерс. В интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" президентът Хамид Карзай заяви, че САЩ и афганистанското правителство са започнали с талибаните тристранни разговори, целящи постигането на мирно споразумение, което да сложи край на десетгодишната афганистанска война. Според него талибаните определено са заинтересувани да бъде намерено мирно решение на конфликта в Афганистан. Талибаните в Афганистан категорично отхвърлят твърдението на президента, че са водили разговори с неговото нехаещо за нищо правителство и нямат планове за подобни разговори с администрацията на Карзай, заяви техният говорител Забиула Муджахид.

Талибаните, които бяха свалени от власт в края на 2001 година от коалиция начело със САЩ, от десет години се съпротивляват срещу силите на международната коалиция и армията на Афганистан, отбелязва БТА. В началото на януари те обявиха намерението си да открият офис в Катар за диалог със САЩ.

Афганистанското правителство даде съгласието си за откриването на представителството извън Афганистан, като не скри опасението си, че може да остане встрани от преговорите. Вашингтон увери на няколко пъти афганистанските власти, че те ще вземат участие в обсъжданията.

Карзай ще участва в започваща днес двудневна тристранна среща на върха между Афганистан, Иран и Пакистан. Той не споменава дали Пакистан ще участва в мирните преговори, но изразява мнение, че сътрудничеството със съседната страна "ще улесни нещата както за талибаните, така и за САЩ".