/ iStock/Getty Images
Тайванското правителство одобри използването и производството на кандидат-ваксината на Медиджен ваксин, което е важна стъпка в плановете на острова да разработи собствени ваксини, за да се защити от COVID-19, предаде Ройтерс.

Медиджен заяви миналия месец, че се опитва да получи бързо одобрение за извънредна употреба на своята кандидат-ваксина след приключването на втора фаза на изпитанията.

Разработването на собствена ваксина беше важна цел на тайванското правителство, въпреки че то поръча и 20 милиона дози от Модерна, АстраЗенека и глобалната програма КОВАКС.

Ваксините ни пазят от новите варианти на коронавируса

Здравното министерство заяви, че при клиничните изпитания в Тайван е било доказано, че антителата, създавани от кандидат-ваксината на Медиджен са "не по-лоши" от тези, създавани от ваксината на AstraZeneca и няма сериозни опасения за странични ефекти. Медиджен обаче ще трябва да предоставя месечен доклад за безопасността на кандидат-ваксината, която ще бъде поставяна на лица над 20-годишна възраст с интервал от 28 дни между двете инжекции.

Наш експерт: Няма достатъчно данни, че смесването на ваксини е безопасно, това е сериозен риск


Здравният министър Чън Ших-чун заяви пред медиите, че след получаването на одобрението за извънредна употреба компанията ще има нужда от време, за да увеличи производствения си капацитет.

"През август ще разполагаме с известно количество от препарата", добави той.
 
БТА