Тайните на КГБ, изнесени от съветския дезертьор Василий Митрохин
Тайните на КГБ, изнесени от съветския дезертьор Василий Митрохин / Thinkstock/Getty Images

Оригинални документи от най-голямото изтичане на разузнавателна информация в историята, разкриващи кой кой е в съветския шпионаж, бяха публикувани, след като са били държани в тайна две десетилетия, съобщи Асошиейтед прес.

Досиетата, изнесени тайно от Русия през 1992 година от високопоставения служител на КГБ Василий Митрохин, описват заговори за саботаж, армии от агенти, действащи под прикритие на Запад - вдъхновение от реалния живот за измислените съветски шпиони от телевизионния сериал "Американци", посочва АП. В действителност топ шпионите били трудни за хващане. Документите разкриват, че някои са получавали държавни отличия и пенсии от благодарния Съветски съюз. Други се оказали бъбриви, пияници или ненадеждни.

Историкът Кристофър Андрю казва, че обемното досие, публикувано от архивния център "Чърчил" на Кеймбриджкия университет, се смята за "най-важния единичен разузнавателен източник за всички времена" от британските и американските власти.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 година Митрохин пътува до една от балтийските държави (така и не се разкрива до коя) и занася няколко от документите, с които разполага, в американското посолство, откъдето го отпратили. След това опитва в британското посолство, в което младши дипломат го кани да седне и го пита "Искате ли чаша чай?". "Това изречение променя живота му", казва Кристофър Андрю.

Митрохин прекарва остатъка от живота си във Великобритания с фалшиво име и под полицейска защита и умира през 2004 година на 81-годишна възраст. Светът научава за него едва когато през 1999 година. Андрю публикува книга, базирана на неговите досиета. Тя предизвиква сензация, разкривайки истинската самоличност на агенти на КГБ, включително на 87-годишната Мелита Норуд, "прабабата шпионин", която години наред предавала на СССР британски ядрени тайни.

Тя се оказала по-надеждна от прочутите Кеймбриджки шпиони, висши служители на британското разузнаване, работили и за Съветския съюз. Документите описват Гай Бърджис като човек, който "постоянно е под влиянието на алкохола", а Доналд Маклийн като не умеещ да пази тайна.

Документите разкриват, че съветските агенти са криели оръжия и комуникационно оборудване на тайни места в страните от НАТО. Сред тях е карта на Рим, на която са отбелязани три тайника с подробни инструкции как да бъдат намерени.

Макар някои агенти да са действали на Запад, много повече са били тези, които са работели в съветския блок. Досиетата изброяват агенти под прикритие, изпратени в бивша Чехословакия. Те трябвало да проникнат сред дисидентите, стоящи зад продемократичното въстание от 1968 година. Други вземали на прицел хора от обкръжението на полския свещеник Карол Войтила - бъдещия папа Йоан Павел Втори. КГБ отбелязва с неодобрение "крайно антикомунистическите възгледи" на Войтила.

Архивът предоставя достъп до 19 раздела, съдържащи хиляди документи на руски, написани на машина от Митрохин въз основа на оригиналните му ръкописни бележки. Самите ръкописи остават засекретени.

Източник: БТА