война Украйна
война Украйна / Istock
Съпругата на ръководителя на украинското военно разузнаване вероятно е отровена с тежки метали след предполагаем опит за убийство.

Украинският новинарски сайт "Бабел" съобщи, че Мариана Буданова, съпругата на Кирил Буданов, ръководител на дирекцията на военното разузнаване на Украйна (ГУР), се лекува в болница след предполагаемо отравяне.

Източник, говорещ при условие за анонимност, заяви пред АФП, че докладът е точен, и добави, че Буданова е била отровена и в момента се лекува, но отказа да даде повече подробности.

От "Бабел" съобщават, че веществата, открити в тялото ѝ, "не се използват в обикновения бит или във военните дела, като наличието им може показва умишлен опит за отравяне".
 

Буданова, която е съветник на кмета на Киев Виталий Кличко, е била хоспитализирана, след като състоянието ѝ се е влошило внезапно.
"Служителите на правоприлагащите органи смятат, че отровата е била приета чрез храна.
Убийствата не са рядкост във войната в Украйна

Няколко проруски официални лица и поддръжници на инвазията на Москва в Украйна бяха убити, откакто Русия започна пълномащабната си атака срещу Украйна през февруари миналата година.

Длъжностни лица също така твърдят, че са предотвратили повече от 10 опита за убийство срещу Буданов през цялата му кариера. Неговото влиятелно звено за военно разузнаване се смята за отговорно за много саботажи срещу Русия, които са извършени зад фронтовата линия.
 

Москва обвинява ГУР, че стои зад експлозиите през октомври 2022 г. на Кримския мост, който свързва Русия с анексирания Кримски полуостров.

През август Буданов заяви, че съпругата му живее заедно с него "в офиса му" и е била плътно до него без да го изпуска от поглед, от съображения за сигурност.
БГНЕС