/ iStock/Getty Images
Влошената епидемиологична обстановка в Кипър принуди властите в страната да въведат по-строги ограничителни мерки. Затварят се моловете, заведенията за хранене, църквите, част от средните училища и университетите, съобщи МИА.

Гърция няма да изисква 10-дневна карантина и тестове за шофьорите на камиони

Министърът на здравеопазването Константинос Йоану съобщи, че през изминалите дни данните за заразените са най-лошите от началото на пандемията.

„Увеличават се новите случаи на заразяване, а много от сънародниците ни се нуждаят от лечение. За съжаление, някои от тях загубиха битката с живота. Има стабилизация по отношение на хоспитализираните пациенти, но не трябва да се успокояваме”, каза министърът.

Бързите антигенни тестове показват увеличаване на положителните случаи. Вирусът е навсякъде, във всички градове, села и области, затова намерението на управляващите е да се спре „допълнителното разпространение на вируса, преди да е станало късно”, подчерта Йоану. Това е наложило да се вземе решение за спиране на работата на обектите на закрито.

От 11 до 31 декември ще бъдат затворени всички молове, кафенета, ресторанти, барове, таверни, пъбове и т.н. Литургиите в църквите ще бъдат отслужвани при закрити врати без присъствието на вярващи, а на сватби, кръщенета и погребения се разрешава присъствието на най-много 10 човека.

Гърция въвежда карантина и бърз тест за COVID-19 за пристигащите

От 14 декември (понеделник) за част от държавните и частните средни училища и за университетите се въвежда онлайн обучение, а детските градини, основните и останалата част от средните училища ще работят в нормален режим с физическо присъствие на учениците.

Остават в сила въведените преди 12 дни ограничения, включително полицейският час от 21:00 до 05:00 часа. Ако е налице влошаване на показателите, правителството има готовност да се върнат по-строгите мерки, предупреди министърът, като допълни, че данните в момента не оставят много варианти за действие.

Кипър се подготвя за програмата за ваксиниране на населението и всеки гражданин, който желае, ще може да се ваксинира, като ваксината ще бъде безплатна. От началото на пандемията в Кипър са регистрирани 13 286 случая на заразяване с коронавирус, от които има 68 смъртни случая. 
БГНЕС