/ ThinkStock/Getty Images
Момичетата са жертви на две трети от инфекциите по света
На всеки три минути от вируса на СПИН се заразява тийнейджърка от възрастовата група 15-18 години. Това съобщи днес УНИЦЕФ на международната конференция за СПИН в Амстердам, предадоха световните агенции.
 
Учени обявиха напредък в създаването на ваксина срещу ХИВ

Момичетата са жертви на две трети от инфекциите по света, касаещи тази възрастова група, показват данни, представени от УНИЦЕФ на конференцията. "В повечето страни жените и момичетата нямат достъп до информация и до необходими услуги и грижи или дори нямат възможността да откажат незащитени сексуални контакти", се казва в изявление на генералният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор. "ХИВ се разпространява бързо след най-уязвимите и най-маргинализираните хора, което поставя тийнейджърките в центъра на кризата", допълва тя.
 
Борбата със СПИН е в „несигурен етап“

През 2017 г. 130 000 смъртни случая на хора под 20 години са били свързани със СПИН и са били регистрирани 430 000 нови зарази с ХИВ в същата тази възрастова група.
 
Принц Хари и Елтън Джон ще лансират „глобална коалиция“ срещу ХИВ

Според Международното дружество за СПИН 4 от 10 тийнейджърки от Африка са преживели сексуални или физически посегателства от страна на мъж от тяхното близко обкръжение. Тази неправителствена организация критикува липсата на политика за превенция срещу насилието и за защита на младите хора в много страни.

Организацията се занимава и с запознаването на младите хора с различните рискове, в това число и риска от зараза с ХИВ.

Как се живее със СПИН - историята на един самотен българин
БТА